Saturday, December 26, 2009

DADIH





Salam 1 Malaysia..ari ni kite bljr buat dadih ya..huhuhuhu..rase mcm chef plak..hihiihi.Hari ini sy akan tunjukkan cr membuat dadih berperisa ROS BANDUNG.
Sebenarnya kita boleh plih apa saje perisa yg kite suka kerana terdapat pelbagai perisa di pasaran.

BAHAN-BAHAN

1 PAKET SERBUK DADIH PERISA ROS BANDUNG(BLEH DIBELI DI MANA2 SUPER@HYPER MARKET BERDEKATAN)

1 TIN SUSU CAIR ( F&N ke,GOLD COIN ke.suka ati lah yg mne )

1 CAWAN GULA PASIR(bleh guna cwn yg kiter kacau air teh tuu)

3000 ML AIR( sukat guna btol mineral sebyk 6 botol mineral kecik.Coz satu btol tu 500 ML,500ml x 6= 3000 ML)

CARA-CARA

1.MASUKKAN 3000 ML AIR, 1 CWN GULA N 1 TIN SUSU CAIR DALAM PERIUK.
2.TUNGGU SEHINGGA MENDIDIH.
3.APABILA MENDIDIH,PADAMKAN API DAN MASUKKAN 1 PAKET SEBUK DADIH.
4.kACAU SELAMA 5 MINIT DENGAN API YG DIPADAMKAN.
5.TUANG DADIH TERSEBUT DALAM BEKAS - BEKAS KECIL.
6.TUNGGU HINGGA SEJUK DAN MASUKKAN DALAM PETI AIS.

Tadaaa..... dah siap..YUMMY...

selamat mencubaaaaa........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

GuaBlog.com