Sunday, October 31, 2010

finishing school

Salam...
dah dua hri berturut2 ak p program wajib bagi pelajar
bimbingan n kaunseling semester 7.

Semalam,sabtu ade prgram FINISHING SCHOOL di DWAN KOLEJ ZA'BA.
Nasib baik buat dkt kolej,wktu rehat leh ak
blik mkn2,tdo kejap kat umah..hahhaa..bukan amik kesempatan,
'but take for granted':).pastu lak program hari ini,
ahad juga adalah FINISHING SCHOOL
tetapi yg ini melibatkan semua SEMESTER 7.


Dalam PROGRAM FINISHING SCHOOL yang hari sabtu tu,
ak didedahkan dgn persediaan apabila ingin memasuki alam pekerjaan.
Antara tjuk ceramah seperti "ISU KEBOLEHPASARAN GRADUAN,
TIP MENGHADAPI TEMUDUGA DAN MOCK INTERVIEW.
Ape yg blh ak kongsi ilmu adalah ttg :


sumber:yahoo image

Ni antara yg aku salin semasa ceramah .

7 HARI PERSEDIAAN TEMUDUGA

HARI SATU-buat kajian dgn mencri maklumat berkaitan syarikat
seperti tahun penubuhan,jenis industri,siapa pelanggannya dan
memhami skop tugas yg diminta.

HARI 2-menjada penampilan diri .
LELAKI
>gunting rambut kemas
>pakai kemeja lengan panjang sama ada warna
putih/pastel/biru lembut.
>seluar slack hitam
>stoking hitam,seluar slack hitam
PEREMPUAN
>baju kurung/kebaya longgar warna lembut
dan tidak boleh lbih 3 warna.
>pakai bauan lembut
>solekan nipis
>berkasut tutup hitam dan bertumit
satu setengah inci atau dua inci.



HARI 3-jaga kesihatan seperti bersenam,makan buah dan sayur ,
makan kismis untuk menguatkan ingatan hafalan.

HARI 4-kenalpasti lokasi.

HARI 5-catat nota ringkas dan ulang kaji tentang maklumat yang telah
dicari.

HARI 6-semak dan sedia dokumen.

HARI 7-persiapan terakhir mental dan fizikal.Tido awal untuk tenaga.



Yang program hari ini pula,ak didedahkan kepada kuliah
PENGURUSAN TINGKAH LAKU DALAM PENDIDIKAN KHAS,STRATEGI PENGAJARAN DAN
PERANAN GURU ARUS PERDANA .ade lagi tjuk kuliah yg lain,tp ak xsalin sebb
mate x taw r nape ase ngtuk sgt2.mybe sbb bilik E- LEARNIG 2
sejuk sgt kot.hahah..tp sbnrye lbih kpd malas nk menulis..

Friday, October 29, 2010

ALA CARTE







Makan lagi!
huhu..sori la kawan2 ,
entry 2,3 ari ni asyik ak letak gambar makan je.
dh memang tu je aktivti ak selain berjalan2 .
So kalau ase lapar tu,tgk gmbr je lah k..hehee




Ni aktviti ak br je pagi td,eh silap,tengahari tdi
bersamaan 21 zulkaedah dalam tahun hijrah n dalam tahun
masihi adalah 29 okt.



Makan kali ini berbeza ckit dr yang biasa
sebb kami tempah ala carte.Kalau selalunya masing2 order
sendri,tp kali ini tidak.


tomyam,kailan goreng,telur bungkus n daging masak merah yang dah tinggal separuh.Nak snap awal2 lgi,but bru je ak nk kuar hpone tgk dh xde setengah.cepat betul bdk2 ni ambik..hahaha..tndanya sume org lapar bila aroma tomyam menusuk hidung..huhu

SEMUANYA BERAKHIR...

Minggu ke 14 sudah berakhir.
Ini bererti hari ini adalah
hari terakhir ak msuk kuliah sebagai pelajar
UPSI ATO4 PEND.BIMBINGAN DAN KAUNSELING.
Hari terakhir duduk satu kelas dan satu meja
dengan kawan2 yg amat2 disayangi.
Hampir 3 tahun setengah bersama.
Msa berlalu begitu pantas.
Kalau dulu msa mula2 msuk mesti ingt nk hbis cpt je
belajar,but bila dh akhir2 sem mcm ni xnak semua tu berakhir lagi.


Ini adalah kuliah terakhir iaitu kelas PSIKOLOGI BILAZIM ,khamis 28 okt 2010 oleh Dr Samsiah.
Sedih hati tak terkira .


semua khusyuk dgr.seakan2 semua berharap agar msih ade masa untuk kita smua berkumpul seperti ini lagi.Kelas menjadi sunyi tak seperti hari biasa...



buku yg byk ilmu di dlmnya


bersalaman dengan Dr Samsiah.Minta dihalalkan segala ilmu



GUdbye bilik kuliah Taman Bernam...



lepas kelas,terus p makan dkat area2 situ



tunggu mknn smpai,makan keropok dulu


mee celup


Lepas je mkn,niat memang nak blik terus tapi bus pulak xde nak balik kolej.
so lps solat mangrib,we all decide nk round2 area kampus n menjelajah
kedai2 di taman universiti.Memang berjalan-jalan sampai sakit kaki lah.
Dekat pukul 10 sampai di rumah.
Puas hati sbb xthu bila lagi nak kuar mcm ni gn kwn2.

KUAR MALAM

assalamualaikum dan selamat membaca :).
Kalu duk rumah lepas je kul 7.00 pm dh xleh kuar rumah.
But bile dh jd pljr u ni,kdg2 kuliah pon diadakan waktu mlm.
Memang xleh lari dr keluar malam.
Keluar untuk mencri ilmu xper,bukan p tempat2 yg
xelok kan.

So sbnrnye ak nk ckp 2 ,3 ari lpas ak kuar mlm sbb
member ajak mkn chicken chop..hehee
xpe kan kuar mlm untuk mkan.
Mkan kan keperluan fisiologi.
Kalau ikut teori Abraham Maslow,keperluan yg paling bawah
n wajib dipenuhi selain tmpat tinggal n keselamatan,
keperluan mknn wjib dpenuhi.

So keperluan ak skrg adalah mknn..ahahha..tp,
pehal lak ak plih chicken chop?pdahal boleh je mkn nasik.
lalalla,saje je ak nk tukar selera ke selera org ade duit
(konon2 duit byk la ni..kakaa)

Ok2..lyn gmbr ak n kwn 3 org ag p mkn chcken chop.
lalalaa....



sambil2 tunggu keta sewa,amik pix pntu timur UPSI



dh sampai da...kalau nk tdg cni,dkt depan Petronas Tg Malim


pilih2 menu dulu




xmcm muke org lapar pon..hehehe





mushroom chicken chop sayer punyer!


black pepper chicken chop yana order.

Wednesday, October 27, 2010

SSSS...,

"MR SEE OWNED A SAW AND MR.SOAR
OWNED A SEESAW "

Say these tongue twisters out loud to
practise the sound of 'S'.


(sumber:yahoo image)


Kita kan lidah orang Melayu,agak susah nk sebut perkataan dalam bhs inggeris
yg byk sss.Time skol dulu punyer la berbelit lidah mcm ular da...

so,try la sebut ayat ni banyak2.hehehe

Tuesday, October 26, 2010

JIWANG PLAK DAHH...

Jiwa raga tidak dibeli,
tidak dijual tapi untuk dimiliki.

Layakkah ia dimiliki?
Hati berteka teki siapa yang ingin?

Penuh noda penuh kotor...


Tidurku sunyi tidak berteman,
sesunyi malam yang sepi,
nyanyian cengkerik tidak diendah,
nyanyian hati tidak dipeduli.

Di mana teman di mana kawan,
di mata tiada di hati ada.


(NUKILAN DR HATI KECIKKU)

WOOOO...
apesal ak jiwangs sgttt mlm ni...
ahahaha..ase nk ketawa pon ade...
ak ase ak ade bakat la dlm puisi ni..hahaha
silap amik kos .patut amik sastera melayu..
ahahaha..but i like my course so much.

dah...dah...stop merapu..nite!

Monday, October 25, 2010

TRY N ERROR

Nk bljr besarkan gmbr.
Jln2 buat blog walking jpe tutorial ttg
cr besarkan gmbr.
ak nk try lah..hehee
kat blog ni ak jpe entry tu -http://www.katakila.com/



Bdk bru bljr nk besarkan gmbr..hhoohoho

SEM 7 DIRAIKAN

Terharu rase bile kolejku,KOLEJ AMINUDDIN BAKI
mengadakan smbutan meraikan SEM 7 bersama HR KEBUDAYAAN KAB.
Inilah kolejku yg byk beri jasa,pngalaman
n plg penting perlindungan serta akses wireless..ehheee.
Bile nyyi lagu kolej ,memang terasa menusuk kalbu.
Wah..touching r ak rase.

Dah tua rupenyer ak..(tua sem jer taw).
Super duper senior ni.haha
But ade yg ckap ak ni mcm sem 1 lg..haha..perasan.
Ak rase mcm br smlm dtg ke UPSI.
Masa pantas berlalu.

Xsggup nk tinggalkannya wlaupon ramai yg kata
KAB xbest!
Sape la mulut cabul tu.
Diorang tak tahu bhwa KAB is the best walaupun terletak
6km dr kampus.
Permandangan yg cntik,nk study pon rase relax je sbb
kwsnnyer sunyi n cntik.

I'm gonna miss my college!

ni antara pix smbutan hr kebudayaan n mjlis meraikan
SEM 7.



pengetua kolej,en zul sdg memberikan amanat



ramai2 duk bersila atas tikar aladin..ehheehe



persembahan nasyid


dikir barat pun ade(amik dr fb my junior,faris)



pengetua duk berucap,kami sibuk bergambar


kami pemalu..wakakaka


giler kamera sumer..lalala


gmbr gan rumate kena upload gak


tgh jalan pon sempat lagi pose



we all super duper senior!




dpt cenderahati utk sem 7 -plag n frame gmbr

BERBASIKAL TO TASIK PROTON

ASSALAMUAIKUM,
Br ade mase nk post entry bru.
Ak nk kongsi kegembiraan bersma kwan2
berbasikal ramai2.
Maklumlah,selama ni naik bus je,ni naik basikal
rase hepi sgt.
Mgu ni adalah minggu ke 14,last minggu untuk ke kuliah.
sedey wooo..
ni la time nk bersama kwan seperjuangan.
Lps ni msg2 ade haluan sendiri.

OK,enjoy the pix ak p berbasikal pd ptg ahad,24 Okt.
xmau tlis byk2,tgk gmbr dh menceritakan segalanya.



pilih dulu basikal,sejam rm2 ringgit taw



aku pilih basikal kaler putih


\ok semua,berbaris...



perjalanan bermula dari kolej



tunggu yg lain dlu



sengaja xnak rotate gmbr..hohoho


dh nak smpai di tasik proton


depan pintu gerbang nk masuk proton city


tadaaa...dh sampai




pemandangan sekitar tasik proton


makan di atas permaidani rumput



kami geng hijau..lalala..sme kaler gn rumput..hahaha

Monday, October 18, 2010

SENYUM

SENYUM BY NAJWA FEAT MALIQUE

"KACAK LUAR KACAK DALAM,
KACAK DENGAR SINI..."


Starting this week adalah mgu yg sgt2 tenseeennn..
Dengan data x masuk lagi dalam SPSS,
pastu banyak soal selidik rosak sebab sampel
x jawab dengan telus,tulus dan jujur.
arghhhh,ak rase bukan ak orang je tensen,sume bdk2 kos ak.
TGok dri kerutan di wajah n post di FB dah taw da...
bukan ahli nujum je pndai wat rmalan,ak pon pndai..lalalalaa
Tambah tensen lagi bile kena bentang data hujung minggu ni.

Tensen2 ak layan lagu ni.
Hitz skrg ni..
10 x dgr x borink.
Asyik senyum jer dgr this song.

Yang penting lirik die tu,
lirik memang catchy r.
Kan ak blaja music therapy,kiranye praktis terus ni
pengaplikasian..huhuu

lalalala
senyum...
lalala(lupe lirik ni..hehehe)
lalalala(sambung sendiri ek)
video

Sunday, October 17, 2010

PESTA KONVO

KONVOKESYEN UPSI KE-12 SIDANG KEDUA.13-17 0KTOBER.
BAru je lps semlam.
Ak br nk post entry ni sbb bz sgt2.
Sebelum tu nk ucpkan takziah kpda
Salam Takziah buat keluarga ALLAHYARHAM NORAZMI BIN ABDUL KARIM...Al-Fatihah.
Beliau terlibat dlm kemalangan ngeri bas pd 10.10.10.
xsempat nk konvo.
Minta dijauhkan kita semua segala musibah.


Dalam bz ak sibuk nk submit asgmt mgu lps,smpat ag
p jln2 d pesta konvo.
Perkara wajib tu..hehehee



BEAR N BUNGA ..NAK JUGAK BILE KONVO NTI



NI YG BUAT AK RAMBANG MATA NAK PILIH






PUNYER LA BYK GELANG KRISTAL


DIGI-I FOLLOW U PON ADER


YUMMY...BUAT PERUT LAPAR



NI LAH HASIL JALAN2 PERABIH DUIT TD..HEHEE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

GuaBlog.com