Saturday, December 26, 2009

DADIH





Salam 1 Malaysia..ari ni kite bljr buat dadih ya..huhuhuhu..rase mcm chef plak..hihiihi.Hari ini sy akan tunjukkan cr membuat dadih berperisa ROS BANDUNG.
Sebenarnya kita boleh plih apa saje perisa yg kite suka kerana terdapat pelbagai perisa di pasaran.

BAHAN-BAHAN

1 PAKET SERBUK DADIH PERISA ROS BANDUNG(BLEH DIBELI DI MANA2 SUPER@HYPER MARKET BERDEKATAN)

1 TIN SUSU CAIR ( F&N ke,GOLD COIN ke.suka ati lah yg mne )

1 CAWAN GULA PASIR(bleh guna cwn yg kiter kacau air teh tuu)

3000 ML AIR( sukat guna btol mineral sebyk 6 botol mineral kecik.Coz satu btol tu 500 ML,500ml x 6= 3000 ML)

CARA-CARA

1.MASUKKAN 3000 ML AIR, 1 CWN GULA N 1 TIN SUSU CAIR DALAM PERIUK.
2.TUNGGU SEHINGGA MENDIDIH.
3.APABILA MENDIDIH,PADAMKAN API DAN MASUKKAN 1 PAKET SEBUK DADIH.
4.kACAU SELAMA 5 MINIT DENGAN API YG DIPADAMKAN.
5.TUANG DADIH TERSEBUT DALAM BEKAS - BEKAS KECIL.
6.TUNGGU HINGGA SEJUK DAN MASUKKAN DALAM PETI AIS.

Tadaaa..... dah siap..YUMMY...

selamat mencubaaaaa........

KEMBALI PULANG

Cuti sem dh berakhir.. buka ni sem 6 dah..dah jd senior..bukan senorita..hihihi.
rindu blum ag terubat nk duk lama2 kat umah..
bes taw duk umah wlaupon x p jalan mane2...
knp bes??
sebab kat umah ade ma,abah ,nenek , adik, abang .
Pastu plak ms duk umah ari tue,aku try blajr memasak..hehhe..
Buku resepi byk..lgpun aku download byk vdeo masakan .
Sampaikan ma aku siap kata lain x bwk laptop tue skli ltak kat dapur.Senang kalau xreti nk masak,buka vdeo..huhu
Antara yg aku masak adalah telur bungkus,sotong tumis, agar- agar santan,puding jagung n yg pling bes buat adalah buat dadih..huhuu..
nti ak publish kat sni cmne nk wt dadih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG

GuaBlog.com